Programa 2009

Divendres 3 d’abril

Identitat i Memoria

20:00 – 22:15 h – Projeccions

1932 La negación indígena

Poble indígena: nahual pipil izalco – El Salvador
Any realització: 2007
Gènere:Documental
Durada: 24 minuts
Realització: Carlos Corado (productor executiu), Claudia Barrientos i Olga Chacón (directores), Patricia Bonillas(producció)
Breu sinopsi: Mitjançant els testimonis de supervivents, es fa una aproximació dels fets que van passar durant l’aixecament camperol, quan el president, Maximiliano Hernández Martínez, va ordenar una massacre. Setanta-cinc anys després es fa un cop d’ull al passat per intentar explicar el present de les comunitats indígenes que han estat amagades.

Ovillando la vida

Poble indígena: quítxues d’Huatcaya, Ayacucho – Perú
Any Realització: 2006
Gènere: Documental
Durada: 23 minuts
Realització: Pelayo Carrillo, Primitivo Jaulis, Marcelo Nuñez, Rodrigo Otero i Maja Tillmann – Asociación Pacha Uyway – APU i PRATEC
Breu sinopsi: Agutzils és com s’anomenen els nens i les nenes que participen directament als quatre moments de reharmonització del Pacha durant l’any: Carnaval, a la Setmana Santa, el Yarqa Aspiy (la festa de l’aigua) i Nadal. Aquests infants estan tot un any acompanyant a un comunero/a, del qual aprenen com conversar amb les deïtats i a organitzar aquests actes. Un intercanvi d’experiències i afecte que els servirà durant la vida.

TI TSLAAJTALB’AL / El cuento de la democracia

Poble Indígena: maia mam, Guatemala
Any realització: 2007
Gènere: Docuficció
Durada: 53 minuts
Realització: Álvaro Revenga i Nora Murillo de Caracol Producciones. Amb la col·laboració dels grups de teatre comunitari mam: Kaibil Balam i Copal´aa La Esperanza.
Breu Sinopsi: Una dona indígena, ja gran, comparteix amb la seva néta els seus records de joventut: la vida a la comunitat, la feina a les finques, la guerra, la signatura del pacte de la pau i l’arribada de la democràcia… El documental fa un recorregut sobre la història i el present del poble maia mam, del departament d’Huehuetenango, Guatemala. Una reflexió crítica sobre el sistema de partits polítics a Guatemala.

Aquest documental està realitzat amb la col·laboració de dos grups de Teatre comunitari Mam:
– Teatre Comunitari \”Kaibil Balam\”, llogaret Ical, Colotenango, Huehuetenango, Guatemala
– Teatre Comunitari \”Copal´aa L’Esperança\”, Nimlaha´kok, Cobán, Alta Verapaz, Guatemala.
El grup de teatre comunitari “Kaibil Balam” és un grup de joves mayes mam del llogaret Ical, Colotenango, Huehuetenango. A l’any 2001, quan es van dur a terme les exhumacions en la seva comunitat, els joves decideixen representar amb teatre la violència soferta pels seus familiars: així va néixer la seva primera obra, Veus de la nit fosca, que descriu la massacre comesa per l’exèrcit a Ical l’11 Març de 1982.
Gràcies al suport de l’Associació CEIBA, “Kaibil Balam” s’ha presentat a municipis i llogarets de Huehuetenango, portant sempre, amb la seva proposta teatral, un alt contingut social i educatiu.
El grup de teatre comunitari “Copal´aa L’Esperança” és un grup de joves mayes mam, q´eqchi´ i q´anjob´al, de la comunitat Copal´aa L’Esperança, situada a la regió de Nimlaha´kok, Cobán, Alta Verapaz. Sempre animats i animades pel seu mestre, Guillermo Pérez, els joves de Copal´aa utilitzen el teatre com a part de les activitats escolars per aprendre i donar a conèixer les diverses problemàtiques que com a joves els afecten: memòria històrica, educació, salut, amenaces de les represses, etc.

Després: Fòrum amb la participació de: Nicolás Ipamo, Jeannette Paillan i Mariano Estrada, membres de la coordinació de CLACPI (Coordinadora Latinoamericana de Cine y Comunicación de los Pueblos Indígenas)

Dissabte 4 d’abril

Planeta Ferit

18:00 20:00 – Projeccions

El grito de la selva

Poble Indígena: localitats de Chuuna Smeno, Casarabe i Naranjitos del departament del Beni, Bolivia
Any realització: 2007
Gènere: Ficció
Durada: 97 minuts
Realització: Alejandro Noza, Nicolás Ipamo i Iván Sanjinés (Plan Nacional Indígena Originario de Comunicación Audiovisual) – Erika Cavero
Breu Sinopsi: La pel·lícula basada en fets reals, explica els esdeveniments succeïts als anys 1990 i 1996 en el context de la preparació de la marxa que els pobles indígenes del Beni iniciaren a la ciutat de La Paz per reclamar la dignitat i el territori. La pel·lícula tracta el paper i la lluita de les comunitats indígenes en defensa dels seus drets i de la seva terra.

Energia que limpia

Poble Indígena: istmo de Tehuantepec
Any realització: 2008
Gènere: Animació
Durada: 2 minuts
Realització: Roberto Olivares, Sergio Julián i Alfredo Ataco – Ojo de Agua Comunicaciones
Breu sinopsi: Un malson que es podria fer realitat, un toc d’atenció perquè les persones istmenyes s’informin sobre com un gran projecte d’energia ecològica podria afectar el seu territori.

Després: Fòrum amb la participació de Nicolás Ipamo, realitzador de la pel·lícula “El grito de la selva”.

Seguim Aquí

20:45 – 22:30 h – Projeccions

Wabak

Poble Indígena: Algonquí, Canadà
Any realització: 2006
Gènere: Docuficció
Durada: 7 minuts
Realització: Wapikoni Mobile
Breu sinopsi: En algoquià, Wabak vol dir futur. Wabak ens explica la història del primer algoquià. Algunes vegades animat pel bé, altres pel mal, el nen es pregunta si ha de continuar el seu camí. Una bonica faula amb poètiques imatges

El oro de Baltasar

Poble Indígena: puruhà, Equador- Colòmbia.
Any realització: 2006
Gènere: Documental
Durada: 24 minuts
Realització: Fredy Armando Gómez Torres
Breu sinopsi: Baltasar Ushca, protagonista del documental, és un indígena puruhà de la província d’El Chimborazo, Equador. Als 64 anys manté la tradició d’extraure gel natural al taita Chimborazo, el cim nevat més gran de l’Equador. Ha de pujar 5.200 metres per obtenir-lo. Per les condicions de l’ofici, molts dels seus companys han mort i altres ja no poden treballar a causa de les malalties que el fred els ha produït amb els pas dels anys. Baltasar Ushca és la darrera persona que treballa amb el gel, ja que els seus fills tampoc no volen continuar la tradició.

CORPO A CORPO

Poble Indígena: yanomami, Brazil
Any realització: 2005
Gènere: Documental experimental
Durada: 7 minuts
Realització: José Ronaldo Lopes Duque- Fantasías Luminosas
Breu sinopsi: Vídeo poema sobre les nacions yanomami de l’Estat de Roraima al Brasil.

¿Acaso comemos plata?

Poble Indígena: Perú
Any realització:
Gènere: Documental
Durada: 27 minuts
Realització: Sachavideaistas – Pratec i Waman Wasi
Breu sinopsi: Aquest reportatge és un toc d’atenció perquè les poblacions indígenes s’informin sobre les conseqüències que té el que les companyies petroleres volen fer als seus territoris.

LE VIELLE HOMME ET LA RIVIÈREE / El viejo y el río

Poble indígena: atikamewk de Wmotaci, Canadà
Any realització: 2006
Gènere: Animació
Durada: 5 minuts
Realització: Steven Chilton- Wapikoni Mobile
Breu sinopsi: Una matinada un avi desperta el seu nét i el porta a fer un meravellós viatge pel riu.

Després: Fòrum amb la participació de Leonardo Tapullima, realitzador del documental ¿Acaso comemos plata?

Diumenge 5 d’abril

Defensores

19:00 – 21:00 h – Projeccions

PRESENTES EN LA HISTORIA (La construcción de la agenda de las mujeres en el proceso constituyente en Bolivia)

Poble Indígena: de les Terres Altes i Baixes del Chaco i de L’Amazònia de Bolívia
Any realització: 2007
Gènere: Documental
Durada: 22 minuts
Realització: Carina Oroza de Coordinadora de La Mujer
Breu sinopsi: El reportatge explica el procés viscut per més de 25.000 dones bolivianes de les àrees urbana i rural que decideixen formar part del procés constituent a Bolívia construint una proposta consensuada als àmbits local, departamental i nacional. De la protesta al mandato una propuesta en construcción és la proposta política de les dones, les quals presenten una nova visió del país a partir d’un canvi d’un estat d’estructura colonial, capitalista, centralista, patriarcal i confessional cap a un nou estat no discriminador i que promogui l’equitat entre homes i dones.

El documental mostra com, a partir de la proposta, les dones (indígenes camperoles, originàries, urbanes rurals i feministes, articulades en el Moviment Dones Presents en la Història), consensuen un discurs, visió i estratègies d’incidència amb l’objectiu d’incorporar l’agenda de les dones en la Nova Constitució de l’Estat.

Les assembleistes, actores centrals en el procés constituent, permeten amb els seus testimonis advertir el treball, la lluita, la unió de les dones, i el resultat obtingut, que reflecteix la incorporació de 21 articles en el projecte de construcció aprovat.

YINDABAD

Poble Indígena: adivasi, India- Espanya
Any realització: 2007
Gènere: Documental
Durada: 55 minuts
Realització: Mariano Agudo i Roi Guitán – Intermedia Producciones i Producciones Itinerantes
Breu sinopsi: Els impactes de la construcció d’una presa al riu Narmada (Estat de Gujarat, Índia) sobre els seus habitants: indígenes adivasi, pagesos, pageses, pescadors… que es van veure obligats a deixar-ho tot i com es van organitzar per crear un moviment de resistència davant la pèrdua de casa seva i de la seva manera de viure, amb l’especial participació de les dones

PERIMONTUN / PREMONICIÓ

Poble indígena: maputxe
Any realització: 2008
Gènere: Ficció
Durada: 6 minuts
Realització: Jeannette Paillan – Antigoni Zygras
Breu sinopsi: Maria, és una noia d’uns 24 anys, que neix d’acord amb la tradició indígena maputxe amb la missió de tenir cura de la seva mare durant la vellesa i, fins la seva mort. Creu que la seva mare se sent vulnerada i frustrada per les lleis de la naturalesa que disposen un destí diferent per a la seva filla; ser “xaman” una guia espiritual, religiosa i mèdica de la comunitat. Aquesta manifestació és revelada a la mare durant l’embaràs -com és costum, per una serp-; auguris que la mare pretén amagar, eludir i canviar. Tot i això, Maria inicia un viatge cap el seu destí i la seva mare s’enfronta al dilema d’ajudar-la o perdre-la.

Després: Fòrum amb la participació de Jeannette Paillan, realitzadora de Perimontun i coordinadora general de CLACPI.