Convidades Internacionals XVI IndiFest

Nelly Kuiru

Nelly Kuiru (Amazones, Colòmbia)

Nom Tradicional: Moniyango (Arbre de l’abundància) 

Dona indígena pertanyent al poble indígena Murui-M+n+ca (Uitoto) de la Chorrera (departament de l’Amazones). Formada com a Comunicadora indígena i en Direcció de cinema i mitjans audiovisuals, des de 2012 i fins a l’actualitat és professora de cinema i mitjans audiovisuals a l’Escuela de Comunicación Indígena. En l’actualitat és coordinadora general de CLACPI (Coordinadora Latinoamericana de Cine y Comunicación de los Pueblos indígenas).

Des de l’any 2012 i fins al 2021 va ser Comisionada Nacional de Comunicación de los Pueblos Indígenas de la Macro-Amazonía de la ONIC (Organización Nacional Indígena de Colombia). L’any 2014 va ser nomenada delegada de la senyora Ministra de Cultura en matèria de medios ciudadanos per a l’Amazones. Ha estat cofundadora d’organitzacions com la CONCIP (Comisión Nacional de Comunicación de los Pueblos Indígenas), Ciber Amazonas (Red de Mujeres Comunicadoras de la Cuenca Amazónica), de la Red Panamazónica de Mujeres Indígenas Comunicadoras i de la primera Escuela de Comunicación Indígena de la Amazonia colombiana (Ka+ Jana Uai –La Voz de Nuestra Imagen-), entre molta altra experiència en organitzacions.

Directora de títols com “RA”, “Mujeres Umari. Tejedoras de historias y saberes” y «Ka+ Jairag+ma Iga+» (Lazos ancestrales) per a diferents temporades de la sèrie “El Buen Vivir” de Canal Tr3ce.

Melvin Picón

Melvin Picón (Alta Verapaz, Guatemala)

Originari del Municipi Cobán (Alta Verapaz, Guatemala), pertany al poble Maia q’eqchi’.  És col·laborador d’ASECSA (Asociación de Servicios Comunitarios de Salud) com a responsable del sistema d’escoles de formació política i també en la gestió de cooperació de la Región Norte. Melvin Picón té una gran experiència de treball i recerca sobre situacions de comunitats afectades i amenaçades per empreses hidroelèctriques i la reivindicació dels drets individuals i col·lectius dels pobles indígenes.

Té formació en Recursos Naturals Renovables i Tècnic Agrimensor, amb estudis relacionats amb Educació Popular, Drets Indígenes Originaris i Campesinos, Drets Humans, plurinacionalitat, descolonització, sistemes d’informació geogràfica, incidència política i comunicació popular.

També té experiència amb emprenedoria de dones de comunitats, estratègies d’intercanvi solidari entre organitzacions i sistematització de sabers ancestrals i locals aplicats a l’agricultura familiar, entre altres.