Premis IndiFest 2023

Premi del Jurat a Millor Llargmetratge:

El Premi del Jurat ha sigut atorgat per consens en reunió deliberativa el 18 d’octubre de 2023, després de visualitzar totes les produccions i analitzar els criteris de valoració definits. Aquest any, el jurat del Millor Llargmetratge ha sigut format per Marbel Venegas, Miguel Imbaquingo, Jorge Grau Rebollo i un membre de l’organització GEPEC: Grup d’estudi i Protecció dels ecosistemes catalans.

El jurat ha decidit atorgar el premi a millor llargmetratge amb una dotació econòmica de 1000€ a la pel·lícula:

Kawil Ch’oolej: la resistencia q’eqchi’ en el Estor (Prensa Comunitaria, 2022)

El jurat posa en valor la força narrativa que atrapa a l’espectador i el situa enmig de les lluites i resistències indígenes. S’ha posat en relleu la manera en que la pel·lícula es construeix a partir de la necessitat de mostrar les lluites per la defensa de drets alhora que es posa en el centre el pes de la col·lectivitat i de la iniciativa social. És per això, també, que el jurat valora molt positivament que la narració sorgeixi des de dins del propi col·lectiu, des de la seva pròpia mirada: la comunitat s’apodera de les eines cinematogràfiques que es tenen a l’abast per registrar les lluites i resistències indígenes, exportar-les a través de la gran pantalla i reclamar el que és seu

Jurat de Llargmetratges IndiFest 2023

D’altra banda, el jurat vol fer palès del talent que hi ha al darrere de cada un dels llargmetratges del festival, de la força que desprenen i de la importància i necessitat de les temàtiques que cada una d’elles tracta.


Premi del Jurat a Millor Curtmetratge

El Premi del Jurat ha sigut atorgat per consens en reunió deliberativa el 18 d’octubre de 2023, després de visualitzar totes les produccions i analitzar els criteris de valoració definits. Aquest any, el jurat de Millor Curtmetratge ha sigut format per Rocío Gomez, Yaily Castillo, Rafael Mauri i Laura Cardús.

El jurat ha decidit atorgar el premi a millor curtmetratge amb una dotació econòmica de 500€ a la pel·lícula:

Keradó (Andrés Castillo i Diego Castillo, 2022)

“El jurat valora la manera en que l’obra combina magistralment la representació del mite i la cosmovisió de la comunitat amb la realitat i les problemàtiques actuals, tals com l’extractivisme i l’emergència climàtica. El jurat ha destacat l’elecció del format d’animació com un aspecte clau en l’obra i que permet transmetre la seva llengua, la visió pròpia del seu món i conscienciar sobre la crisi climàtica a un públic tant infantil com adult.

Jurat de Curtmetratges IndiFest 2023

El jurat vol felicitar a totes les obres presentades per la qualitat i diversitat, que considera un clar indici del dinamisme de la creació artística dels pobles indígenes. Dins d’aquesta dinàmica, valora especialment l’augment de les produccions de ficció i animació, que complementen el gènere documental majoritari, ampliant el seu radi d’acció i les possibilitats d’accedir a nous públics. A més, el jurat decideix atorgar una menció especial a:

Mencions Especial del Jurat de Curtmetratges

Un capítol de Paraguay Nativo (Mónica Ismael, 2022)

“Per la seva sensibilitat i l’impacte emocional que genera. Destaca el creixent interès per les diversitats ancestrals, representades per un conjunt de curtmetratges que aborden aquesta realitat amb valentia i sensibilitat.”

Jurat de Curtmetratges IndiFest 2023

Salares andinos: el agua vale más que el litio (Ramón Balcázar i Nicole Castillo, produïda per Fundación Tantí i OPSAL, 2021)

“Subratlla la importància de les produccions que denuncien l’impacte pels pobles indígenes de l’emergència climàtica i crida a l’acció global per revertir les dinàmiques actuals des d’un enfocament centrat en els drets, la justícia i la centralitat de la terra. Destacant-ne la seva habilitat per mostrar els diversos nivells de penetració de l’extractivisme i una fotografia potent i evocadora.

Jurat de Curtmetratges IndiFest 2023


Premi del Públic

Premi del Públic a Millor Llargmetratge

Amb un total de 169 vots de participació i 100€ de dotació econòmica:

Chatdÿe Tsimane (Manuel Seoane i Comunidad de Maraca’tunsi, 2022)

Amb un 20% dels vots del públic.

Premi del Públic a Millor Curtmetratge

Amb un total de 949 vots de participació i 100€ de dotació econòmica:

Medicina Tradicional la Medicina del Universo (Col·lectiu Ish Tejk, 2022)

Amb un 46,89% dels vots del públic.