Programa 2012

Dijous 8 de novembre

Sessió Inagural: Benvinguda i presentació de la Mostra 2012 a càrrec d’alterNativa Intercanvi amb Pobles indígenes.

El oro o la vida

Poble Indígena: Maya mam, maya k’iche’, maya kaqchikel, maya q’eqchi’, maya q’anjobal, maya ixil i d’altres pobles mayes i mestissos de Guatemala

Any realització: 2011

Gènere: Documental

Durada: 56 minuts.

Realització: Álvaro Revenga – Caracol Producciones i Victorino Tejaxún.

Breu sinopsi: Goldcorp és la companyia d’or canadenca amb major expansió a Centre Amèrica, una àrea fortament afectada per l’activitat minera de les transnacionals, i amb greus impactes en la vida de les persones, les comunitats i el medi. A Honduras i a El Salvador la indignació i la organització creixen cada dia. A Guatemala més de 50 pobles mayes han decidit posar fre a l’expansió minera a través de les Consultes Comunitàries. És una lluita que tot just comença.

Cinefòrum amb la participació de:

Lolita Chávez (poble K’iche’), del Consejo de los Pueblos K’iche’ (Guatemala),

Jesús Alemancia (poble Kuna), membre de laCoordinadora por la Defensa de los Recursos Naturales del Pueblo Ngäbe Buglé y campesino (Panamà).

Divendres 9 de novembre

Godedzo Dzedzo. Aprender lo nuestro

Poble Indígena: Zapotecos de San Andrés Solaga, Oaxaca, Mèxic.

Any realització: 2009 

Gènere: Documental

Durada: 27 minuts

Realització: Juan José García

Breu sinopsi: “Hem de tornar a escoltar als nostres ancians…”. Aquest és el missatge de Godedzo Dzedzo, documental extret de la serie “Educación Indígena. Experiencias Ejemplares”, on es mostra l’esforç d’un grup de professors d’origen indígena per a incorporar un procés d’aprenentatge en el que els estudiants es converteixen en investigadors de la seva pròpia cultura. Cada membre de la comunitat esdevé un informant clau, i els estudiants, tesistes que sistematitzen sabers, valors i llengües pròpies.

Mu dura Mi tierra

Poble Indígena: Emberá katio-mulata, Colòmbia

Any realització: 2011

Gènere: Documental

Durada: 22 minuts

Realització: Mileidy Orozco Domic – Organización indígena de Antioquia

Breu sinopsi: Amb una gran sensibilitat, Mu Drua (La meva terra) narra com Mileidy, indígena embera katio de la comunitat de canaduzales de mutata- Antioquia veu la seva terra i ens mostra la relació amb la seva família, la natura, les vivències i els costums d’aquesta comunitat.

Txêjkho khâm mby – Mulheres Guerreiras

Poble Indígena: Kisêdjê, Mato grosso, Brasil

Any realització: 2011

Gènere: Docuficció

Durada: 11 minuts

Realització: Kamikia, Winti, Kambrinti, Kokoyamaratxi i yaiku kiedje- Vídeo nas aldeias.

Breu sinopsi:Original i divertida narració d’un mite del poble Kisêdjê. Una noia dorm en secret amb els seus germans. Quan la descobreixen, l’obliguen a casar-se amb un d’ells. Però aquest la tracta malament, la pren per boja, i un dia intenta ofegar-la al riu. A partir d’aquest fet, les dones de la comunitat s’organitzaran per a planificar la seva venjança…

Nuwayve Maara, La mejor semilla de Maara

Poble indígena: Wayuu, Venezuela

Any realització: 2010

Gènere: Documental

Durada: 12:45 minuts 

Realització: Direcció col·lectiva, Centre de producció audiovisual radial.

Breu sinopsi: L’escola intercultural bilingüe “Nuwauye Maara” (La millor llavor de Maara) és un espai emergent que va començar a través de la iniciativa de la professora Griselda Méndez. Amb el pas del temps s’ha convertit en un espai per a la comunitat “El Porvenir”, permetent rescatar els valors i sabers culturals del seu poble.

Entretejiendo la vida: escuela de género, generación y familia

Poble Indígena: Embera Chamí, Embera Eyabida, Embera Dóbida, Senú i Guna-Dule

Any realització: 2011

Gènere: Documental

Durada: 8 minuts

Realització: Sabinée Sinigui, David Sierra Márquez y Juan Carlos Jamioy Juagibioy- Organización Indígena de Antioquia

Breu sinopsi: L’Escola de Promotores i promotors indígenes des de la perspectiva dels Drets Humans i l’Equitat de Gènere, neix al 2007 com una aposta política de l’Organització Indígena d’Antioquia i planteja la necessitat de construir relacions més justes i equitatives entre dones i homes als espais comunitaris, familiars i polítics.

Cinefòrum amb la participació de:

Sabinée Sinigui (poble Embera Eyabida), comunicadora, coordinadora del Programa Licenciatura de la Madre Tierra de la Universidad de Antioquia (Colòmbia).

Jesús Alemancia (poble Kuna), membre de la Coordinadora por la Defensa de los Recursos Naturales del Pueblo Ngäbe Buglé y campesino (Panamà).

Dissabte 10 de novembre

Sessió doble

17:00 a 18:30h – Taula Rodona

La terra es defensa: Mapa de conflictes en territoris indígenes amb empreses transnacionals.

Presentació del mapeig dels impactes de l’activitat de les transnacionals en territoris indígenes a càrrec de la Coordinació pels Drets dels Pobles Indígenes (CODPI), i taula rodona amb la participació de:

Lolita Chávez, Consejo de Pueblos K’iche’, (Guatemala) i de 

Jesús Alemancia, membre de la Coordinadora por la Defensa de los Recursos Naturales del Pueblo Ngäbe Buglé y campesino (Panamà).

19:00 a 21:45h – Projeccions

Pueblos indígenas y cambio climático

Poble Indígena: 23 pobles indígenes del món

Any realització: 2010

Gènere: Documental

Durada: 21 minuts

Realització:  LifeMosaic

Breu sinopsi: Una mostra de com viuen, senten i preveuen el canvi climàtic pobles indígenes d’Àsia, Àfrica i Amèrica. Una visió que complementa l’anàlisi ecologista sobre aquest tema, a través de les veus de qui, pels seus modes de vida, entren en conflicte o corren el risc de desaparèixer per l’avenç de la industrialització i l’addicció humana als combustibles fòssils.

Nuestra casa grande

Poble Indígena: Guarayo, Bolivia

Any realització: 2011

Gènere: Experimental- Animació

Durada: 5 minuts

Realització: Samuel Pérez, Maria Reneé Urquiza, Tomas Candia – CEFREC, CAIB.

Breu sinopsi: Una dona gran guaraya li explica a la seva néta com vivia el seu poble antigament i com les empreses fusteres van destrossar l’equilibri entre humans i natura a les seves terres.

La semilla y la piedra

Poble Indígena: Ixil, El Salvador

Any realització: 2010

Gènere: Documental

Durada: 58 min 

Realització: Trípode Audiovisual.

Breu sinopsi: Fa cinc segles els espanyols van penetrar per la força a les terres i la cultura del poble Ixil. Fa quatre dècades, la guerra civil guatemalenca els va expulsar a les muntanyes i els va robar moltes de les seves propietats. Ara, l’explotació minera i hidroelèctrica a la regió Quiché els fa sentir de nou amenaçats.
Al nord de Nebaj, el caseríoLa Libertad s’organitza per resistir. Pensen que la invasió de les empreses extrangeres és una prolongació de l’última guerra… o l’inici d’una de nova.

Cinefórum amb la participació de:

Lolita Chávez, del Consejo de los Pueblos K’iche’ (Guatemala).

María Ovidia Palechor (poble Yanacona), membre de vàries iniciatives de revitalització del pensament de la dona indígena. (Colòmbia).

Diumenge 11 de novembre

Ragiñ Epu Mapu. Entre dos mons: missatge d’ancians i joves maputxe

Poble Indígena: Maputxe

Any realització: 2008

Gènere: Documental

Durada: 51 min 

Realització: Ariel López

Breu sinopsi: El vídeo documenta la història i la lluita dels maputxe per mantenir viva la seva cultura al Xile actual. Seguint la vida de José Pablo Painen, jove estudiant maputxe, Ragiñ Epu Mapu mostra el conflicte que comporta deixar la comunitat nativa per anar a estudiar a la ciutat. Una història que destaca l’orgull i identitat cultural del poble maputxe, així com els desafiaments davant de fenòmens com l’emigració i l’assimilació.

Tsô Rehipâri, Sangradouro

Poble Indígena:Xavante, Brasil

Any realització: 2009

Gènere: Documental

Durada: 28 minuts

Realització: Divino Tserewahú, Amandine Goisbault i Tiago Torres.

Breu sinopsi: L’any 1957, després de dos segles de resistència, un grup xavante es rendeix a la missió salesiana Sangradouro, a Mato Grosso. Amb excel·lents imatges d’arxiu, la pel·lícula és un bon exemple del que van suposar les missions per als pobles indígenes d’Amèrica Llatina. El documental reflexiona sobre les preocupacions dels xavante a dia d’avui, envoltats per l’agronegoci de la soja, amb la terra i els recursos esgotats, i en mig de tants canvis socials i culturals. Després de segles d’assimilació, aculturació i explotació territorial, preservar la nostra identitat, depèn només de nosaltres?

Racismo

Poble Indígena: Nació maya, Guatemala

Any realització: 2009

Gènere: Documental

Durada: 12 minuts

Realització: Asociación Centro de Mujeres Comunicadoras de Guatemala.

Breu sinopsi: Què és el racisme? Quina imatge és té de l’indígena? I de la dona indígena en general? Què s’està fent per canviar aquest imaginari? S’han produït avenços en aquest sentit? Aquestes són les preguntes que es fan un grup de dones comunicadores. El documental, realitzat amb finalitats pedagògiques, cerca respostes a aquestes qüestions i pretén mostrar el racisme sistèmic, estructural i institucional contra l’indígena, encara molt present a la societat guatemalenca.

Nabusimake, Memorias de una Independencia

Poble Indígena: Arhuac, Colòmbia.

Any realització: 2010

Gènere: Docuficció

Durada: 37 minuts

Realització: Armando Villafaña. Producció: Zhigoneshi (Centro de Comunicación Indígena Sierra Nevada de Santa Marta, Colòmbia).

Breu sinopsi: Realització de videastes indígenes que mostra la narrativa històrica local del poble arhuac en el seu procés de resistència i posterior independència de la sujecció religiosa, cultural i econòmica desplegada per la missió caputxina en els territoris de l’antiga San Sebastian de Rábago (avui anomenada Nabusimake) a la Serra Nevada de Santa Marta, al nord de Colòmbia.

Cinefórum amb la participació de:

Lolita Chávez, del Consejo de los Pueblos K’iche’ (Guatemala)

María Ovidia Palechor (poble Yanacona), membre de vàries iniciatives de revitalització del pensament de la dona indígena (Colòmbia), i 

Jesús Alemancia, membre de la Coordinadora por la Defensa de los Recursos Naturales del Pueblo Ngäbe Buglé y campesino (Panamà).