Mostra 2016

Arriba la IX edició de la Mostra de Cinema Indígena de Barcelona que se celebrarà del 12 al 15 de maig de 2016. Enguany comptarem amb una sèrie de projeccions i debats que donaran a conèixer les diferents situacions i moviments indígenes que estan lluitant en defensa de la vida, per un canvi social, polític i econòmic que ens acosti a un model de desenvolupament sostenible, plural i igualitari. A més, hi ha un canvi d’ubicació de la Mostra que acompanya a petits canvis de format que veureu en el programa. Les projeccions es realitzaran en els *cinemes Girona a la tarda i aquí podeu consultar el programa complet.

En aquesta edició s’han prioritzat treballs audiovisuals i cinema fòrums que ens faran reflexionar sobre la necessitat d’abordar amb una altra mirada els conceptes de «desenvolupament» i «progrés» enfront dels discursos hegemònics, discursos que condueixen a un model autodestructiu que no sols afecta als pobles indígenes.

Abordarem la temàtica del territori, amb èmfasi en els processos de gestió ambiental i recuperació de terres. Podrem veure “Malla Malla *Pewenche”, triat com a Millor documental en el Festival Internacional de Pobles Originaris *FICWALLMAPU, recentment celebrat en territori Maputxe. Es parlarà de l’apoderament i les iniciatives d’alguns col·lectius de dones indígenes com en *Antioquia (Colòmbia) on dones de diferents comunitats indígenes comparteixen les seves històries personals de lluita en “Primer que parlin elles”. També es reflexionarà a partir de conceptes com el de Justícia Ambiental amb el documental “Aquí ens quedarem”, recapacitant sobre el desastre mediambiental al qual estem conduint el planeta i sobre com afrontar-lo des d’un enfocament de drets i les diverses mirades dels pobles indígenes.

Aquesta edició comptarà també amb el Programa *VITS -Veus Indígenes per a la Transformació Social- que tracta de realitzar un intercanvi real mitjançant tallers entre les mobilitzacions i processos de lluita indígena i moviments socials del nostre entorn. Els tallers serviran per a redefinir les esferes privades i públiques no com a llocs on els individus només siguin espectadors de les respostes que busca la gent respecte a les seves vides, sinó com a plataformes on es pugui guanyar confiança i crear teixits humans que tinguin la possibilitat de desembocar en accions i incidències concretes. En l’apartat d’activitats paral·leles, trobareu més informació sobre la resta d’activitats que estem organitzant al voltant de la Mostra de cinema amb les convidades i convidats que arribaran per a comptar de primera mà les seves vivències i punts de vista.

Com en les edicions anteriors, la Mostra de Cinema Indígena de Barcelona forma part d’una acció més àmplia de difusió dels drets dels pobles indígenes impulsada per alternativa amb el suport del *Ajuntament de Barcelona. La Mostra es realitza en col·laboració de la Coordinadora Llatinoamericana de Cinema i Comunicació dels Pobles Indígenes, i amb la participació de *Entrepueblos.

Us convidem a difondre aquest esdeveniment i us donem la benvinguda a la IX Mostra de Cinema Indígena de Barcelona. Cinema i… Acció pels Drets Humans!