Xerrada | Yásnaya E. Aguilar Gil “Llengües, cultura oral i cinema”

Xerrada | Yásnaya E. Aguilar Gil
“Llengües, cultura oral i cinema”

14 d’octubre – 18h
Llibreria Altaïr, Barcelona


La lingüista, escriptora, traductora, activista pels drets lingüístics i investigadora mixe (Mèxic), compartirà la seva experiència entorn al dret dels pobles indígenes a preservar, revitalitzar i promoure les seves llengües. Posarà el focus en la cultura oral i el cinema, i en les llengües en risc de desaparèixer. La xerrada és organitzada en col·laboració amb Linguapax Internacional.

Yásnaya Elena Aguilar Gil (Ayutla Mixe, 1981) forma part del COLMIX, un col·lectiu de joves mixes que realitza activitats de recerca i difusió de la llengua, història i cultura mixe. Va estudiar Lengua y Literaturas Hispánicas i va cursar la Maestría en Lingüística a la UNAM.

Ha col·laborat en diversos projectes sobre divulgació de la diversitat lingüística, desenvolupament de continguts gramaticals per a materials educatius en llengües indígenes, i projectes de documentació i atenció a llengües en risc de desaparició.

S’ha involucrat en el desenvolupament de material escrit en mixe i en la creació de lectors mixeparlants i altres llengües indígenes. S’ha involucrat en l’activisme per a la defensa dels drets lingüístics dels parlants de llengües indígenes, en l’ús de les llengües indígenes en el món virtual i en la traducció literària.