Debat | Fonsi Loaiza, Bernardo Caal Xol i Whitney Godoy

Debat | Fonsi Loaiza, Bernardo Caal Xol i Whitney Godoy

12 d’octubre – 12h
Ateneu del Raval, Barcelona


El periodista Fonsi Loaiza, autor del llibre Florentino Pérez, el poder del palco, conversarà amb Bernardo Caal Xol (que es connectarà online), defensor maia del poble Q’eqchi’ de Guatemala recentment alliberat de presó, sobre les repercussions del projecte hidroelèctric del grup constructor ACS-Grupo Cobra al riu Cahabón. Es comptarà també amb la participació de Whitney Godoy, fotoperiodista hondurenya i una de les realitzadores del documental ‘Berta soy yo’, que indaga sobre l’assassinat de Berta Cáceres, líder mediambiental.

Bernardo Caal Xol és líder maia comunitari de la resistència del riu Cahabón, situat a la regió septentrional d’Alta Verapaz, a Guatemala.

El 2015, les comunitats locals el van escollir per representar la seva disputa amb OXEC i Renace, projectes hidroelèctrics que han restringit l’accés de la població local als rius sagrats de Cahabón i Ox-eek’, aigües que han sustentat la vida del poble Q’eqchi’ durant generacions.

Bernardo va rebre amenaces pel seu activisme com a defensor de la terra. Arran de les protestes es van desencadenar campanyes de difamació que el qualificaven de delinqüent, acusant-lo de falsos delictes. El 2018 va ser detingut. El tribunal el va condemnar a 7 anys i 4 mesos de presó per detenció il·legítima i robatori amb agreujants.

El 25 de març d’aquest any va ser alliberat després de complir una condemna de 4 anys i 2 mesos. Ja en llibertat, però amb processos judicials pendents, continua la lluita en defensa de drets fonamentals que volen arrabassar al seu poble. Les amenaces no li frenen la paraula.