Per a inaugurar la Mostra us mostrarem dos documentals que denuncien la criminalització i la dura repressió que sofreixen les defensores i defensors dels drets col·lectius dels pobles indígenes pel fet de reclamar l’acompliment dels seus drets.
19:30h – Projeccions
Poble Tupinambá de Brasil (2015)
Direcció: Santiago Navarro
Diferentes veus d’una mateixa comunitat narren cronològicament la història de criminalització, lluita i resistència dels pobles Tupinambá de Brasil. Aquestes comunitats, malgrat haver estat criminalitzades i perseguides por l’Estat, terratinents i empreses extractives, han aconseguit recuperar més del 80% del seu territori gràcies al seu treball col·lectiu.
Regió Costa Muntanya de l’estat de Guerrero, Mèxic (2015)
Direcció: Jose Luis Matias Alonso
Documental que exposa la vulneració de drets dels pobles indígenes respecte a les consultes lliures, prèvies i informades sobre concessions mineres a la regió Costa Muntanya de l’estat de Guerrer davant els quals es van generar processos d’organització i denúncia.
En aquesta sessió volem parlar de les situacions d’injustícia relacionades amb la contaminació, la falta d’accés i gestió dels recursos naturals, els grans projectes que acaben alterant els cicles naturals dels territoris, la falta d’aigua, etc. Aquesta situació ens porta a la necessitat d’abordar les diferents maneres de concebre l’expressió de Justícia Ambiental, amb la finalitat d’explorar el seu significat des de diferents perspectives i trobar les diverses formes per a materialitzar aquesta idea en contextos indígenes així com en la nostra societat.
19:30 – Projeccions
Comunitats de Colòmbia, Argentina, Tibet, Itàlia, Mèxic i Kenya
Direcció: LAMC – Laboratori de conflictes ambientals
Des del Laboratori de conflictes ambientals (LAMC) ens arriba aquest documental el qual vincula els projectes d’espoliació, contaminació i apropiació de la terra d’algunes empreses amb el concepte de Justícia Ambiental. Aquesta relació es traça a partir d’experiències concretes d’injustícia ambiental en realitats concretes de Mèxic, el Tibet, Kenya, Argentina, Itàlia i Colòmbia.
Poble Q’eqchi ‘, Guatemala
Direcció: Álvaro Revenga, Caragol Produccions
Aj ‘Ral Ch’ och (Fills i Filles de la terra) és com s’autodenomina el poble maya Q’eqchi’. Per als Q’eqchi’, la terra, l’aigua i el bosc representen molt més que mitjans de producció i reproducció material doncs són parts vives del seu entorn tan importants com el propi ésser humà. En total contraposició a aquesta visió, la creixent demanda mundial de combustibles ha conduït a l’extensió de plantacions agro industrials de canya de sucre i palmell africà obrint un successiu procés d’apropiació i colonització del seu territori despertant moviments de resistència a Guatemala.
El terme desenvolupo ha estat sotmès a nombroses discussions i definicions però, en general, es tendeix a confondre desenvolupament amb creixement econòmic i aquest com a sinònim de progrés. Es parla i s’inculquen conceptes com l’augment de nivell de vida, l’erradicació de la pobresa, el desenvolupament econòmic, construint d’aquesta manera la relació entre el desenvolupament i tot allò material i amb «benestar». En aquesta sessió es focalitza la reflexió sobre com ens afecten els discursos del desenvolupament, les conseqüències que generen i la necessitat d’abordar la seva desconstrucció
20h – Projeccions
Poble Wounaan, Colòmbia
Productora: Kaminufilms
Producció premiada com a «millor producció» de canal comunitari als Premis Índia Catalina 2016. Narra els conflictes territorials i cosmogònics que representen l’arribada i assentament d’una família Wounaan en una ciutat de condicions socials i econòmiques tan complexes com les de Bogotà. Tal com elles mateixes expliquen, l’objectiu del documental és exposar la mirada indígena enfront aquest tipus de situacions, buscant amb la seva construcció i divulgació, una aportació en la cerca d’una vida digna.
Poble Mapuche – Pewenche
Productora: Veus en lluita
Documental sobre la reivindicació de terres de Malla Malla, una comunitat mapuche Pewenche (gente del piñón), del Calaix del Queuco, en l’Alt Bío Bío. Aquest audiovisual va ser reconegut com a “Millor documental” pel Festival Internacional de Pobles Originaris FICWALLMAPU, recentment celebrat en Temuco (Xile) i Bariloche (Argentina).
20:00 h – Projeccions
Poble Senú, Guna-Dule, Embera Eyabida, Embera Chamí, Colòmbia
Direcció: Sabinee Sinigui, David Sierra Márquez i Juan Carlos Jamioy
Dones de diferents comunitats indígenes de Antioquía comparteixen les seves històries personals de lluita i participació comunitària en un context masclista on històricament han estat encasellades com a mestresses de casa, objectes sexuals i ventres per tenir fills. A partir de relats de vida i reflexions, aquestes dones donen un missatge encoratjador perquè els drets de les dones indígenes siguin reconeguts a l’interior de les seves comunitats i fora d’elles.
Pobles indígenes i garífunas d’Hondures
Direcció: Jennifer Avila
Un documental que narra la vida de dones indígenes i garífunas a Hondures, dels seus reptes i la seva visió del món, de la llibertat … Lluites que enmig de la desposesión, la criminalització, la persecució i les amenaces, es tornen perilloses i al seu torn necessàries.