AlterNativa Intercanvi amb Pobles Indígenes en col·laboració amb la CLACPI (Coordinadora Latinoamericana de Cine y Comunicación de los Pueblos Indígenas), presenta la X edició de la Mostra de Cinema Indígena de Barcelona, que es celebrarà del 12 al 15 d’octubre als Cinemes Girona.
Coincidint que enguany es celebra la X edició de l’esdeveniment i els 10 anys de l’aprovació de la Declaració de Nacions Unides sobre els drets dels Pobles Indígenes, s’ha elaborat una programació especial amb temàtiques, pel·lícules i debats que ens ofereixen una retrospectiva del que han estat aquests anys de treball, abordant els diferents processos que han seguit els pobles indígenes per l’exigibilitat i la defensa dels seus drets.
Durant les taules rodones que es realitzaràn després de les projeccions, contarem amb la presència de David Hernández Palmar (poble wayuu, Veneçuela), Mariano Estrada Aguilar (poble tseltal, Mèxic), i Emma Carlota (poble q’eqchi’, Guatemala). Els convidats i les convidades també ens acompanyaran durant les diferents activitats paral·leles a la mostra que es realitzaran a les universitats, institucions i organitzacions socials del territori català.
Ara bé, la primera sessió de la Mostra, titulada “10 anys de la Declaració de Nacions Unides sobre els drets dels Pobles Indígenes”, analitza els processos que han seguit dita Declaració, reflexionant entorn les limitacions que ens ofereix el text a partir de la valoració i ponències dels comunicadors i comunicadores indígenes d’ Abya Yala que ens acompanyaran durant tota la setmana de la Mostra. Les pel·lícules programades per aquesta sessió son “Los descendientes del Jaguar” i “¿Acaso comemos plata?”.
Durant la segona sessió, “Model extractivista a territoris indígenes”, s’ analitzarà el context generalitzat de vulneració de drets territorials cap als pobles indígenes, i el constant absentisme o interessos dels estats en el no compliment d’aquests drets. En aquesta sessió es projectaran les pel·lícules “Aj ‘Ral Ch’ och, Hijos e Hijas de la Tierra” i “Malla Malla Pewenche, memòria i resistència Mapuche”.
La tercera sessió “Lluites i resistències pel bon viure” ens mostrarà els processos que els pobles indígenes estan duent a terme per la defensa de la memòria, el territori i la vida. Les denúncies al paradigma dominant, i les diferents propostes que sorgeixen des de les seves cosmovisions. Les projeccions “Por un Baktun descolonizado”, “Aquí estamos, no estamos extintos”, i “Guardia Indígena de Chigorodó… resistencia y palabra del pueblo Emberá”, ens endinsaran en aquests processos que son molts cops desconeguts al nostre territori.
Finalment, la sessió que tancarà la mostra “Més de 30 anys de comunicació indígena per la defensa de drets”, deixa un espai per a la presentació de la CLACPI i el FICMAYAB 2017-2018, posant en relleu el treball que porten realitzant des de fa més de trenta anys els comunicadors i comunicadores indígenes arreu d’Abya Yala. Els films programats “La tentación del Nixhix” i “El corazón de los hombres”, reflecteixen els diferents processos en l’àmbit comunicatiu i de producció cinematogràfica que han anat assumint i adaptant els pobles originaris en els seus territoris.
Com en les darreres edicions, la X Mostra de Cinema Indígena de Barcelona forma part d’una acció més àmplia de difusió dels drets dels pobles indígenes impulsada per AlterNativa amb el suport del Ajuntament de Barcelona. La Mostra es realitza en col·laboració de la Coordinadora Llatinoamericana de Cinema i Comunicació dels Pobles Indígenes, i amb la participació d’Entrepobles, laMosca.tv, la Universitat de Barcelona (UB) i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).