La vuitena edició de la Mostra de Cinema Indígena de Barcelona, que es celebra del 13 al 16 de novembre 2014, vol acostar al públic els processos de resistència i organització indígena per la sobirania i l’autodeterminació dels pobles.
La sobirania ni es demana ni concedeix, s’exerceix. La Sobirania dels Pobles no es pot discutir ni comprar. Així de clar ho tenen els Pobles Indígenes que ens mostren com el Territori és un Dret inalienable i no entenen el concepte de “propietat”. Fruit d’aquesta sobirania i enteniment trobem l’organització de la Guardia Indígena, un mecanisme propi dels Emberà a través del qual poden defensar i protegir la seva terra.
Mecanismes propis dels pobles indígenes, però també mecanismes del sistema de dret internacional avalen els processos de defensa del territori al mostrar com es violen en molts casos el Dret a una Consulta Lliure, Prèvia i Informada tal com sentencia el conveni 169 de la OIT o la Declaració Universal dels PPII.
Amb la mostra, ens volem endinsar en l’univers audiovisual dels pobles indígenes a través de diferents formats audiovisuals, seleccionats per a potenciar la comunicació indígena i obrir espais als productes audiovisuals elaborats, col·lectivament o de forma individual per comunicadors indígenes.
Per obrir aquesta nova edició de la Mostra comptem amb la projecció “Jai Kidua-Planta Viva, planta buena”, la qual posa la mirada en el principi de vida i la concepció integral que orienta les normes de relació dels pobles indígenes amb l’ entorn dins el paradigma del Viure bé. D’altra banda, també ens aproparem a lideratges històrics amb films com “Jisa-Weçè-arrel del coneixement”; i a les resistències actuals amb projeccions com “En el Camino claro”. Per finalitzar la trajectòria en els processos de reconeixement i empoderament del dret a exercir la seva sobirania com a pobles, comptarem amb documentals com la “Consulta inconsulta” o “Guardia Indígena de Chigorodó… Resistencia y Palabra del Pueblo Emberá”.
Alhora comptarem amb l’acompanyament de dirigents indígenes històrics i actuals que ens oferiran les seves reflexions en aquest procés d’intercanvi que representa la Mostra. Provenient de Guatemala ens acompanyarà Domingo Hernández Ixcoy d’Iximulew (Guatemala); Juan Dagua Pecuchue (Cauca Colombià) i Aida Suárez (Presidenta de la Organització Nacional Indígena Colòmbiana). Afegint sentit a la Mostra amb la força de les seves paraules, ens parlaran del que haurem vist a la pantalla i de les seves pròpies experiències.
Aquesta edició la Mostra de Cinema Indígena de Barcelona forma part d’una acció més àmplia de difusió dels drets dels pobles indígenes impulsada per alterNativa. La Mostra es realitzà en col.laboració amb la Coordinadora Latinoamericana de Cine y Comunicación de los Pueblos Indígenas, i en aquesta edició també amb la Coordinació pels Drets dels Pobles Indígenes -de la que formem part-, d‘Entrepobles i de l’Observatori ADPI.