La Setena edició de la Mostra de Cinema Indígena de Barcelona, que se celebra del14 al 17 de novembre 2013, vol apropar al públic al paradigma del Viure Bé, com una forma holística de recollir molts dels temes que hem mostrat en passades edicions i que també tocarem durant la VII Mostra.
En una època de canvis en la qual ja no posem en dubte l’obsolescència del model en el qual vivim i en el qual reproduïm formes de relacionar-nos, pensar i sentir, ens interessa cada vegada més escoltar les propostes dels pobles indígenes i les crides que ens llancen des de les seves experiències diverses. I no només això, sinó que volem contribuir a enfortir les resistències, i a la creació de ponts de diàleg per tal de construir i consolidar alternatives al model de desenvolupament imperant.
Ens endinsarem en l’univers audiovisual dels pobles indígenes a través de diferents documentals i docu-ficcions seleccionats per potenciar la comunicació indígena i obrir espais als productes audiovisuals elaborats, col·lectivament o de forma individual, per comunicadors i comunicadores indígenes. “Por un B’aktun descolonizado” obrirà aquesta Mostra amb decidida confiança cap a un canvi de cicle, deixant enrere els abusos a la Mare Terra i als pobles, amb la mirada posada en el futur i el Viure Bé. També acompanyarem als pobles per alguns dels diferents motius que els empenyen a posar-se tant davant la càmera com darrere d’ella, a defensar la seva sobirania alimentària, denunciar les agressions que sofreixen els territoris i reclamar el seu dret a ser consultats sobre allò que els afecta.
A l’última sessió, abordarem més pausadament aquest últim tema que ens serà mostrat en la pantalla pel poble de Sarayaku en “Los descendientes del Jaguar”, un cas exemplar i esperançador d’afirmació identitària i batalla legal.
Com ja és costum, les pel·lícules comptaran amb l’immillorable acompanyament de les convidades i dels convidats arribats de diferents territoris indígenes -del Cauca (Colòmbia), de Iximulew (Guatemala), de l’Estat Plurinacional de Bolívia, de Walmapu (territori Mapuche) i de Catalunya. Afegint sentit a la Mostra amb la força de les seves paraules, ens parlaran del que haurem vist a la pantalla i de les seves pròpies experiències.
Aquesta nova edició de la Mostra de Cinema Indígena de Barcelona forma part d’una acció més àmplia de difusió dels drets dels pobles indígenes impulsada per alterNativa. La Mostra es realitza en col·laboració amb la Coordinadora Latinoamericana de Cine y Comunicación de los Pueblos Indígenas (CLACPI), i aquest any també amb la Coordinació pels Drets dels Pobles Indígenes -de la qual formem part-, i d’ Entrepobles. Esteu convidades i convidats a difondre aquest esdeveniment anual. Benvingudes i benvinguts a la VII Mostra de Cinema Indígena de Barcelona. Cinema i… Acció pels Drets Humans!