Yásnaya Elena Aguilar Gil (Ayutla Mixe, 1981) forma part del COLMIX, un col·lectiu de joves mixes que realitza activitats de recerca i difusió de la llengua, història i cultura mixe. Va estudiar Lengua y Literaturas Hispánicas i va cursar la Maestría en Lingüística a la UNAM. Ha col·laborat en diversos projectes sobre divulgació de la diversitat lingüística, desenvolupament de continguts gramaticals per a materials educatius en llengües indígenes, i projectes de documentació i atenció a llengües en risc de desaparició. S’ha involucrat en el desenvolupament de material escrit en mixe i en la creació de lectors mixehparlants i altres llengües indígenes. S’ha involucrat en l’activisme per a la defensa dels drets lingüístics dels parlants de llengües indígenes, en l’ús de les llengües indígenes en el món virtual i en la traducció literària.
Mariano Estrada Aguilar, indígena tseltal, és cineasta i documentalista, col·labora i participa en la recuperació de la identitat dels pobles indígenes a la sierra norte de Chiapas i a part de la selva Lacandona. És membre i Coordinador General de la Coordinadora Latinoamericana de Cine y Comunicación de los Pueblos Indígenas (CLACPI) des de 2015. Es va formar com a videasta en un taller intensiu del programa “Transferencia de Medios Audiovisuales a Comunidades y Organizaciones Indígenas” el 1992 i des de llavors, ha produït més de 50 produccions audiovisuals. Forma part del col·lectiu comunitari Tseltal Bachajón Comunicación. També ha impartit tallers de formació per a joves de la serra de Chiapas i escrit articles i participat en la publicació de llibres.
Bernardo Caal Xol és líder maia comunitari de la resistència del riu Cahabón, situat a la regió septentrional d’Alta Verapaz, a Guatemala.
El 2015, les comunitats locals el van escollir per representar la seva disputa amb OXEC i Renace, projectes hidroelèctrics que han restringit l’accés de la població local als rius sagrats de Cahabón i Ox-eek’, aigües que han sustentat la vida del poble Q’eqchi’ durant generacions.
Bernardo va rebre amenaces pel seu activisme com a defensor de la terra. Arran de les protestes es van desencadenar campanyes de difamació que el qualificaven de delinqüent, acusant-lo de falsos delictes. El 2018 va ser detingut. El tribunal el va condemnar a 7 anys i 4 mesos de presó per detenció il·legítima i robatori amb agreujants.
El 25 de març d’aquest any va ser alliberat després de complir una condemna de 4 anys i 2 mesos. Ja en llibertat, però amb processos judicials pendents, continua la lluita en defensa de drets fonamentals que volen arrabassar al seu poble. Les amenaces no li frenen la paraula.