sessió: INDIFEST CERDANYOLA

TARDOR SOLIDÀRIA CERDANYOLA – Sostenibilitat i emergència climàtica

Enguany l’IndiFest Cerdanyola emmarcat en la Tardor Solidària us convida a veure les pel·lícules premiades de la XIII Edició de l’INDIFEST Festival de Cinema Indígena de Barcelona, que destaquen per la seva visió sobre la sostenibilitat dels pobles en l’actual context d’emergència climàtica i social i us proposa sumar-vos a la Campanya Aigua és Vida!

Davant l’actual model neoliberal on les empreses transnacionals usurpen territoris i recursos provocant impactes ambientals irreversibles  com desertització, sequeres, contaminació d’aqüífers i terres de conreu, pèrdua de biodiversitat, desaparició de boscos i també impactes socials sobre la salut i alimentació dels pobles;  els defensors i defensores indígenes denuncien la vulneració de drets i la criminalització que pateixen per defensar la mare terra.

PEL·LÍCULES

Les pel·lícules estaran disponibles del 7 al 9 de novembre.

INCIDÈNCIA

Campaña Agua es Vida. Emergencia Climática y Derechos Pueblos Indígenas

Aquest vídeo forma part de la Campanya Aigua és Vida impulsada per alterNativa i les comunitats q’eqchís d’Alta Verapaz-Guatemala, per tal d’exigir el compliment dels Drets dels Pobles Indígenes als seus territoris i als seus recursos fonamentals per la vida.

Denunciem l’impacte social i ambiental del complex hidroelèctric OXEC- RENACE, construït pel Grupo Cobra ACS de Florentino Pérez a Alta Verapaz; el qual està deixant sense aigua a comunitats senceres, provocant problemes d’alimentació i salut, extinció de fauna i flora d’espais protegits, i agreujant l’emergència climàtica; en contra del Desenvolupament Sostenible i la seva Agenda 2030. També l’incompliment de la Consulta Lliure, Prèvia i Informada del Poble Q’eqchí segons sistemes i costums propis; obligatòria per a qualsevol projecte en els seus territoris i reconeguda pel Dret Internacional en el Conveni 169 de la OIT i amb sentència de la Cort Suprema de Justícia de Guatemala a dia 4 de juliol de 2019.

Campanya Aigua és Vida. ¡Campanya Aigua és Vida. Informa’t i suma’t a la campanya! www.alternativa-ong.org

Palabras de las Hijas del Mayab. Que se escuche la voz de las mujeres

Aquest vídeo forma part del projecte “Apoderament mediàtic i jurídic a dones, autoritats i comunitats indígenes en la defensa dels drets humans i la defensa de la mare terra” a Guatemala, que ha estat realitzat amb suport de l’Ajuntament de Cerdanyola i l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament.

El projecte ha permès reforçar sistemes propis d’organització, promoure l’apoderament i visibilitat de defensores, i facilitar suport jurídic a defensors i defensores criminalitzats.

CONVERSATORI

Emergència Climàtica i Pobles Indígenes amb Sebastiana Par Álvarez

Sebastiana Par Álvarez, lideressa del CPK (Consejo de Pueblos K’iche’s), Alcaldessa Comunitària i guia espiritual Maia; treballadora social especialitzada en innovació en l’educació, i part del Consell Educatiu que dóna suport als processos d’educació bilingüe i intercultural a la comunitat Xatinap (Santa Cruz del Quiché).

Des de l’any 2006 ha exercit com a consultora per diferents organitzacions en defensa dels drets humans, institucions acadèmiques, programes/organismes institucionals i organitzacions indígenes com l’ Associació Maya UkuxBe, específicament en l’àmbit de resolució de conflictes comunitaris, justícia penal juvenil, ús de la llengua ki’che’ i discriminació. A més, Sebastiana és facilitadora i forma part de processos formatius amb dones, joves i autoritats indígenes per tal d’abordar problemàtiques vinculades al territori, gènere, participació i organització comunitària, i espiritualitat Maia.