Convidades Internacionals XVII IndiFest

Tajëëw Díaz Robles

Tajëëw Díaz Robles (Tlahuitoltepec Mixe, Oaxaca-México)

Mixe de la comunitat de Tlahuitoltepec, Sierra norte (Estat de Oaxaca-Mèxic). Forma part de Colmix, col·lectiu interdisciplinari de recerca, divulgació i formació a la regió mixe.

Té estudis en Ciències Polítiques i Antropologia Social. Ha impulsat espais d’Activisme Digital de Llengües Indígenes a Oaxaca i forma part de la xarxa d’Activisme Digital de Llengües Indígenes.

Va coordinar el projecte Endless Oaxaca Mulitlingüe de 2019 a 2024, impulsant un procés de creació de contingut digital en llengües indígenes de Oaxaca i l’ús d’un sistema operatiu basat en linux en més de 30 comunitats.

Les seves publicacions aborden temes com l’activisme digital de llengües indígenes, l’apropiació cultural i els sistemes normatius indígenes a Oaxaca.

Domingo Hernández Ixcoy

Domingo Hernández Ixcoy (Maya K’iche’, Guatemala) 

Originari de Santa Cruz del Quiché, fa dècades que està compromès  amb la lluita indígena i camperola. És fundador i coordinador de l’Associació Maya Uk’ U’x B’e (Guatemala), que treballa a nivell nacional i internacional, creant i promovent una corrent política per a la reconstitució del Mayab’ Tinamit, contribuint a l’enfortiment del projecte polític maia. 

Va ser també cofundador del Comitè d’Unitat Camperola (CUC), fundat l’any 1978 i de la Casa de la Unitat del Poble a Mèxic, el 1984. Ha impartit conferències a l’Amèrica Llatina, Europa i Àfrica, denunciant els problemes de repressió a Guatemala, bona part durant el seu exili. És membre d’Ajpatán Samaj i de la Convergència Nacional Maya Waq’ib’ Kej, organitzacions que agrupen més de 230 comunitats, 48 municipis i 14 departaments. La defensa del territori, de la mare terra, de l’aigua, la lluita contra la concentració de la riquesa en poques mans, contra l’increment del monocultiu (com la  palma  africana), o l’oposició a les d’hidroelèctriques i la mineria, són part de la lluita d’aquestes organitzacions en les quals ha militat.

Actualment també dirigeix ​​el programa “el Poble K’iché Opina” que es transmet a ràdio, xarxes socials i televisió.